Ekonomin för föreningar i skärgården

Ekonomin för föreningar i skärgården

Ekonomin för föreningarna i skärgården är som för alla andra idag en kamp om varenda krona. Det gäller att vända på varenda liten sten för att hitta en intäkt eller släcka en brand...!
Det är inget UNIKT för så ser det ut idag hos de allra flesta föreningarna. Oavsett serietillhörighet så är det en kamp om varje krona.

Tänker här nedan skriva om hur jag upplevt detta med intäkter och tänker då framförallt på fotbollslag i allmänhet och skärgården i synnerhet.

50 talet:
Här räckte det med entreerna och det enorm ideella krafterna som fanns ute i vart o vartannat hus. Att efter 10 timmars arbete på sågverket gå ut för ett par timmars ideellt arbetet gjorde man med stor glädje o värme för sin förening.

60 talet
Danserna och bingon gav GULD till föreningar som IFK Holmsund och Sandviks IK (Om jag inte minns fel fick Obbola IK ibland vara med på ett hörn) Framförallt var det IFK Holmsund och Sandviks IK som "kammade" hem väldigt stora intäkter via lördagsdanserna samt bingon på "Gamla Sporthallen" nedbrunnen för 10 år sedan och låg nära brandstationen för er som är nyinflyttade. Kassörernas madrasser var så fulla med pengar så de höll på att spricka.

70 talet
Detta årtionde kom kommunernas alla bidrag att vara viktig. Aktivitetsstöd, bidrag till föreningskonsulenter, kursbidrag mm. Ja, det fanns nästan kommunala eller statliga bidrag till allt inom föreningslivet bara man hade kunskaper. I Umeå Kommun fanns ett 30 tal föreningskonsulter och vissa föreningar hade att antal som jobbade heltid åt föreningen.

80 talet
Nu kom sponsringen från företag att bli den viktigaste inkomstkällan. Själv minns jag 1988 hade vi över 500.000:- i reklamintäkter på matchdressen! Fattar ni 500.000:- för ett år. Under detta årtionde kunde en del företag säga. Skicka en faktura på 5000:- eller 10.000:- men vi vill inte synas för då ringer 50 föreningar till för att få sponsring! Det var bara att blunda och peka på ett företag i telefonkatalogen (jo, det fanns telefonkataloger på denna tid) Vips hade man fått ett antal tusenlappar till föreningens konto.

90 talet
Loket o Bingolotto var under detta decennium den stora intäktskällan för alla föreningar. Från början av 90 talet gick det trögt men i mitten av samma decennium så rusade detta iväg för en kulmen runt mitten av 90 talet. Tack Loket sade alla föreningar...!

När vi som kom in i det nya årtusendet så har det gått betydligt trögare. De godbitarna jag presenterat tidigare finns inte längre. det ideella krafterna har dessutom börjat tryta och föreningarna har det allt tuffare. Anmälningsavgifterna skjuter i höjden, kostnader för domare, bussar mm mm allt dyrare.

Jag tror att i framtiden är det viktigaste att man samarbetar över gränserna. Att man har vissa projekt ihop. Varje förening ska vara suverän dvs styra sin egen förening själv men nu gäller det att skapa arrangemang där ex föreningarna hjälps åt att hitta ideella funktionärer som drar åt samma håll och på så sätt kan dela på en större slant! 

Ex se på Gothia Cup som Häcken är huvudarrangör av men de har säkert ett samarbete med massor av lokala klubbar som får en del av kakan till sin verksamhet, Tror ni Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet m fl skulle fungera om det inte vore för att man samarbetade i vissa projekt som för små föreningar kan ge mer eller mindre intäkter för hela verksamhetsåret!

Mitt tips är att låt hela skärgårdens idrotts o föreningsrörelse leva men gör många saker TILLSAMMANS för delad glädje är dubbel glädje! Jag lovar!

Funderingar av Berndt Boström