För 50år sedan

IFK HOLMSUND - HELA SKÄRGÅRDENS LAG

För 50 år sedan...!

 

Under det framgångsrika 60-talet när IFK Holmsund kvalade 2 ggr och den ena gången lyckades ta steget upp till Allsvenskan så var det Gamla Sporthallen som gällde! För er som inte minns eller som flyttat in till Skärgården så brann denna anrika Sporthall upp för ganska precis 10 år sedan.

 

Det var under början av 50 talet en av de största hallarna i Sverige. Ett gammalt hyvleri som Sandviks Ångsåg ägde som byggdes om till handbollsplan (40x20 meter) med läktare på båda kortsidorna. Förutom handboll kunde man spela tennis i hallen. Dessutom fanns bordtennis och styrketräning. Även pistolskytte fanns i lokalerna en gång i tiden. Snett nedanför entren när man kom ut låg isbanan där Sandviks IK hade ett framgångsrikt lag på 40-50 talet. 

 

Undrar om inte vi i Skärgården var först i Sverige med ett sk Idrottscentra. Jag har så många minnen runt denna Sporthall så jag skulle kunna skriva en bok lika tjock som bibeln,

 

Kommer att återkomma med anekdoter runt denna Sporthall som präglat så många i Skärgården ända till slutet av 1900-talet, alltså bara till för c:a 20 år sedan.

 

I denna artikel vill jag nämna två personer som jag och många, många fler aldrig någonsin kommer att glömma speciellt om man spelade i IFK Holmsund under 60 talet.

 

Det var inte bara konkurrens på planen det var även konkurrens om vem som kunde ge bästa servicen till alla spelare i laget. I röd ringhörna Roland Jonsson allmänt kallad Roland Bernhard och han var lagets specielle saftblandare och ville synas och göra sitt bästa för att få killarnas uppmärksamhet. I blå ringhörna Elof Lundström allmänt kallas KaffeLoffe för han skötte om att se till att det fanns kaffe efter träningarna åt pöjka!

Dessa två var verkligen profiler och de skötte sina sysslor till 100% men konkurrensen mellan dessa två var skarpare, hårdare och ibland elakare än mellan spelarna. De var båda så viktiga för alla och stämningen blev ofta väldigt lössläppt bara med att ha de i omklädningsrummet. De var RIKTIGA hjältar för oss fotbollsgrabbar på denna tid och jag tror ingen som var med under dessa år glömmer Roland Bernhard och Loffe!

 

De var orginal man som sagt var ALDRIG kommer att glömma!

 

Tack för den tid ni gav oss gubbar! 

 

Berndt Boström