Annat än fotboll

40 år sedan och jag minns det som igår!

Sitter och läser en HELG-intervju i Expressen daterad söndagen den 16 mars 2019. Läser om simikonen Lars Frölander. Stannar då tvärt till i texten. Frölander får frågan när han började simma.

 

- När jag var 10 år (1984) och jag växte ju upp i Borlänge så jag testade mest på lek. Allvaret kom dock väldigt snabbt för denne talangfulle simmare och på frågan vad som fick honom att satsa på simning så svarar Frölander.

- Det var tränare Rolf Möller i Borlänge SS som lade grunden till allt. Han lärde mig teknik, sättet att tänka, sätta upp mål och jobba med tider.

Rolf Möller? Klockan klingade direkt i mitt huvud. Jag jobbade ju som badvakt i slutet av 70- talet på Storsjöhallen och.....! Visst hette då tränaren Rolf Möller i Sandviks fantastiskt duktiga simsektion! Jovisst!

 

Blev då tvungen att googla (ni vet hur bra Google o Wikipedia kan vara när man vill hitta saker o ting och bara MÅSTE hitta källan) Visst var det han. Det var Rolf som under några år satte Sandviks simsektion på kartan och fick fram OS deltagare som ex Annika Uvehall med rötterna från Skärgården som deltog i Moskva OS 1980. Efter det att Rolf Möller varit en av de som byggde upp simning i skärgården har man ju dessutom haft Christer Wallin som deltog i OS i Barcelona 12 år senare och vann silver i lagkappen, 2 år senare VM guld i Rom o lagkappen. Båda gångerna 4 x 200 meter och båda gångerna tillsammans med Lars Frölander. Det roliga var just att Rolf Möller startade sin tränarkarriär med framgångar i Sandviks IK och sedermera fick vara tränare för framförallt Lars Frölander men även ni som minns er simhistoria en fantastisk simmare vid namn Per ”senan” Johansson. Skoj att minnas tillbaks o skoj att Lars Frölanders stora mentor i ungdomsåren var just Rolf Möller....! Alla vägar bär till eller från Rom eller Holmsund!

 

Berndt B