Sista veckan i april

IFK HOLMSUND - HELA SKÄRGÅRDENS LAG

Sista veckan i april....!

 

Sista veckan i april under uppväxtåren 60-talet....! Beatles, Rolling Stones, Elvis, högertrafik, moppe, första sommarjobbet, åka drickesbilen, IFK Holmsund kval –62, kval –66 och allsvensken –67 mm!

Fantastiska minnen men det som etsats sig fast mest av allt är nog ändå Djupsundsbäcken och Omberget denna “sista veckan i april”....!

 

Lika bra att berätta från början för ers om är för unga eller alla ni nyinflyttade. 

 

Omberget: Efter vinterns skidåkning var det alltid majbras på Omberget. Skid o Friluftsfrämjandet hade hand om stugan. Arne Sjöström en legend i Holmsund, båtbyggare o genuin Lövöbo styrde Omberget med järnhand. Han bodde ju längst ner i foten av Omberget så varför skulle inte han vara kungen av berget? På vintern var det skidträning utför för oss unga. Tävlingar i slalom o framförallt backhoppartävlingar. Om jag inte minns fel låg de längsta hoppen på c:a 50 meter. Det var tuffa grabbar som gav sig på detta. Omberget levde verkligen och var ett samlingsställe. Liften kom någon gång i mitten av 60 talet. På slöjden fick man hjälp att göra någon specialbygel så man med ett “knicks” kunde få fast i linan och åka med upp. Backen ståtar ju med 34 meter över havet enligt officiella källor. Det brann ofta i backen även vintertid, det berodde på att man körde bark från sågen så ibland kändes det som en vulkan mitt i Holmsund. Enligt sägen så kom namnet Omberget från att vandrare som kom söderifrån och kom till Röbäck frågade var man kunde hitta bra fiskevatten så pekade dessa bönder mot Omberget eftersom stora delar av Holmsund då låg under vatten och sade:

- Om ni ta ÖM BERGE så hittar ni bra fiskevatten, därav namnet OMBERGET. Om ni sedan tänker er vinkeln från Röbäck så kom ju sedemera Röbäckshamn som ligger snett bakom Omberget från Röbäck sett.

Nåväl, när vi ungdomar på 60 talet växte upp så var det granriskojor som gällde och det byggdes “kåkstäder” under vissa år och i dessa skulle man sedan bo natten mellan Valborgsmässoafton till 1:a maj. Det enda som var negativt med detta var att debuten av att dricka mellanöl kom ofta vid detta tillfälle.

 

Djupsundsbäcken: Årets händelse ofta med start sista veckan i april. Fiskarna kom från havet och simmade upp för “bäcken” för att “leka” och ibland kokade det i bäcken. De var så mycket fisk att man mer eller mindre kunde gå “torrskodd” över bäcken utan att gå via bron. Det bubblade, myllrade, kokade.... Ja, det finns inte ord att beskriva. Där lekte abborre, mört, gädda och ibland även någon vilsen harr.

Man stoppade ned handen under stenar och plockade fiskarna på så sätt. Det var inte tillåtet så tillsyningsmannen dök upp lite då och då men allt detta var så organiserat att det fanns spanare så varningen kom ofta före tillsyningsmannen. Detta var äventyr för oss mellan 10-20 år under många år. Alltid lika spännande och äventyrligt.

 

Omberget och Djupsundsbäcken var 60 talet livespel på nutiden dataspel, skillnaden var friskluft o härlig kamratskap där vi samtalade med varandra och tillsammans försökte lösa byggnationer o fiske....!

 

Blev ni 40 och 50-tallister nostalgiska nu?

 

/Berndt Boström